Η ψήφος των Αρχιερέων για εκλογή Αρχιεπισκόπου

Πήγαινε κάτω

Η ψήφος των Αρχιερέων για εκλογή Αρχιεπισκόπου

Δημοσίευση  gas Την / Το 3/2/2008, 17:29

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Θεσσαλονίκης «Αγγε¬λιο¬φόρος» (Κυριακή 3 Φεβρουαρίου ε.ε.) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου
και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ιερότητα της ψήφου των Ιεραρχών, ότι, δηλαδή, η ψήφος των Αρχιερέων για την εκλογή Αρχιεπι¬σκόπου πρέπει να είναι ελεύθερη από ποικίλες πιέσεις και η ψηφοφορία να είναι ένα υπεύθυνο εκκλησιαστικό έργο.
Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το άρθρο αυτό.
«...Η ψήφος για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου πρέπει να είναι αποδεσμευμένη από ιδιοτέλειες και συμφέροντα, από πάθη και σκοπιμότητες, αλλά να είναι αφ' ενός μεν ελεύθερη αφ' ετέρου δε εντεταγμένη μέσα στην θεολογική και εκκλη¬σιολογική προοπτική
Η ψήφος σε τέτοιες περιπτώσεις δίνεται ύστερα από προ¬σευχή και υπευθυνότητα, ύστερα από σοβαρή αναζήτηση για το ποιος υποψήφιος μπορεί να ανταποκριθεί θεάρεστα σε αυτό το υπεύθυνο εκκλησιαστικό έργο.
Η ψήφος πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας θεολογικής κυοφορίας. Ψήφοι που δίνο¬νται ύστερα από πιέσεις και εκβιασμούς, σκοπιμότητες και δοσοληψίες, αποδο¬κιμάζονται από τον Θεόν, συνιστούν σοβαρά πνευματικά λάθη που πληρώνονται ακριβά.
Κατά τον Ζωναρά, «πάλαι δε και αυτή η ψήφος χειροτονία ωνόμαστο», γι' αυτό και οι Πατέρες των Συνόδων «και την ψήφον χειροτονίαν» εκάλεσαν.
Ο ιθ΄ Κανόνας της Αντιοχείας ονομάζει τους Αρχιερείς που συμμετέχουν στην Σύνοδο για εκλογή Επισκόπων «συλλειτουργούς» και ορίζουν να γίνεται η χειροτονία με την παρουσία των περισσοτέρων η την ψήφο τους, διαφορετικά «μηδέν ισχύειν την χειροτονίαν».
Κατά τον Ζωναράν «χειροτονίαν ο κανών ενταύθα την ψήφον λέγει». Αυτό δείχνει την ιερότητα της ψήφου και αναδεικνύει ως ιεροτελεστία την ψηφοφορία, αφού η ψήφος ομοιάζει με χειροτονία. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα σοβαρό έργο».

πηγή: romfea,gr
avatar
gas

Αριθμός μηνυμάτων : 85
Registration date : 04/07/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης