Μωϋσής Αγιορείτης Παραμονές εκλογών Αρχιεπισκόπου

Πήγαινε κάτω

Μωϋσής Αγιορείτης Παραμονές εκλογών Αρχιεπισκόπου

Δημοσίευση  gas Την / Το 1/2/2008, 16:27

Η εκδημία του Μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, μετά πολύμηνη οδυνηρή ασθένεια, δημιούργησε σειρά εντυπώσεων και δηλώσεων.
Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε τάλαντα, χαρίσματα και προσόντα πλούσια αναμφισβητήτως.
Μερικοί βιάσθηκαν να του προσδώσουν φωτοστέφανο. Άλλοι πάλι βρήκαν μόνο λάθη να του καταλογίσουν.
Ταπεινά φρονούμε και οι δύο πλευρές λαθεύουν. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε και να πάσχουμε από μονομέρεια και μονολιθικότητα. Χρειάζεται βαθειά γνώση, αντικειμενική κρίση, χρόνο, μεγάλη διάκριση και προσοχή.
Ο Θεός να τον αναπαύσει. Η καρτερικότητα που αντιμετώπισε την ασθένεια είναι αλήθεια πως συγκίνησε πολλούς πολύ.
Δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στα καλά, ούτε μόνο στα λάθη. Ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα με πλούσιο έργο ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Ο διάδοχος δεν θα πρέπει να συγκρίνεται με τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Ο κάθε άνθρωπος της Εκκλησίας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.
Μερικές φορές ένας σεμνός και ταπεινός αρχιερεύς άφησε με το πέρασμά του έναν άνεμο ειρήνης και μία ευωδία σπάνιας αρετής.
Για ορισμένους τα λόγια του Χριστόδουλου ήταν πηγή άφατου ενθουσιασμού, ενώ για άλλους αφορμή προβληματισμού. Άλλοι χαίρονταν για την «έξοδο» της Εκκλησίας στον κόσμο και άλλοι τη χαρακτήριζαν εκκοσμίκευση και άπρεπο μοντερνισμό.
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να είναι γνήσιος, αληθινός και ακέραιος. Να μην προέρχεται από οποιαδήποτε μορφή συναλλαγής, υποσχέσεων και δεσμεύσεων, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μορφή σιμωνίας.
Ο νέος αρχιεπίσκοπος καλείται να δώσει πνεύμα, ήθος ουσία, περιεχόμενο. Να δώσει αυτό που κανένας άλλος δεν μπορεί να δώσει. Να μιλήσει νηφάλια για νόημα ορθού βίου, για τον σκοπό της ζωής, την αφοβία του θανάτου, τη λύτρωση, τον αγιασμό.
Αυτά δεν είναι για λίγους αλλά για όλους. Ζώντας τα λόγια του θα τα μεταδίδει καλύτερα. Ο λαός κουρασμένος πολύ από πολλά ζητά εναγώνια γνησιότητα από κάθε εκκλησιαστική φωνή και ιδιαίτερα αρχή.
Ας σκεφθούν καλά οι ψηφοφόροι αρχιερείς ποιον θα ψηφίσουν. Να ψηφίσουν όχι τον φίλο τους, όχι αυτόν που θα τους εξυπηρετεί, συμφέρει και ωφελεί, αλλά αυτόν πρώτιστα που θα συνδράμει για το καλό της Εκκλησίας, για την ουσιαστική βοήθεια των πιστών.
Η εκλογή της Πέμπτης είναι σοβαρή, σημαντική και θα κρίνει το μέλλον της πορείας της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Αξίζει λοιπόν κάθε υπέρβαση, κάθε κόστος, κάθε ρήξη για την προαγωγή του πιο συνετού, πιο σοβαρού, πιο σεμνού και τίμιου.
Μην παρασυρθεί κανείς από εύκολες υποσχέσεις. Ο λαός αγωνιά για την εκλογή του αληθινά άξιου. Ας γίνει θερμή προσευχή.
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν εκλέγεται από τα τηλεοπτικά παράθυρα, τις ανίερες και φιλόδοξες συμμαχίες αλλά από το πανσθενουργό Άγιον Πνεύμα των φωτισμένων ιεραρχών που λαχταρούν μία Εκκλησία ειρηνική, καταθέτουσα λόγο Αληθείας, Ακριβείας, Αγάπης.

πηγή: romfea.gr
avatar
gas

Αριθμός μηνυμάτων : 85
Registration date : 04/07/2007

Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης